Akikre mindenkor számíthatunk

Akikre mindenkor számíthatunk

2014-09-25 Hírek

A cikk megjelent a PETŐFI HÍREK (Az STI Petőfi Nyomda Kft. belső tájékoztatója) 2014. szeptemberi számában

A vállalat portáihoz érkezve az első személyek akivel találkozhatunk a biztonsági szolgálat emberei. Ők biztosítják, hogy jogosulatlanul, ellenőrzés nélkül senki ne léphessen be a létesítmény területére, ellenőrzik a belépő- és kilépő személyeket, gépjárműveket és a recepción fogadják a hozzánk érkező vendégeket is. Ezen felül számos más, kevésbé ismert feladatok végrehajtásával biztosítják a nyomda zavartalan működését.

Az STI Petőfi Nyomda vagyonvédelmi feladatait összesen kilenc ? több éves vagyonvédelmi tapasztalattal rendelkező – biztonsági őr végzi, akik közül heten, a szerződés kezdete óta dolgoznak a létesítményben. Az őrszolgálat napi munkáját Fürj István csoportvezető irányítja, a recepciós feladatokat pedig Tóth Andrea látja el.

wp31d9f241_05_1aA dolgozók elsősorban a biztonsági őrök ellenőrző munkájával találkoznak. Befelé jövet alkoholszondás ellenőrzést, míg kilépéskor a ruházat- és csomagellenőrzést hajtanak végre. A be- és kilépő szállító gépjárművek esetében a gépkocsivezető és kísérő személyek regisztrációján túlmenően a szállítmány és a kapcsolódó okmányok ellenőrzését is a biztonsági őrök hajtják végre.

A biztonsági szolgálat alapvető feladata a vállalat vagyonvédelme, a különböző tárgyak, eszközök, anyagok engedély nélküli kivitelének megakadályozása, a biztonsági szabályok betartatása, illetve ennek ellenőrzése. Sokan nem tudják, de a biztonsági őrök tevékenységét nagyon szigorú szabályok határozzák meg, melyek közül a legfontosabb az un. Vagyonvédelmi törvény.    

A biztonsáwpb198f57b_05_1agi őrök munkája minden esetben a létesítmény és az itt dolgozó munkatársak érdekében történik. Például az aloholszondás ellenőrzés révén csökkenthető a munkabalesetek száma, a kiszállítások ellenőrzésének a vagyonbiztonság és a minőségbiztosítás szempontjából van jelentősége. A szabályozott, biztonságos munkakörnyezet megteremti az eredményes működés alapjait. Az őröknek rendszeres szakmai oktatáson és ehhez kapcsolódó vizsgákon kell számot adni felkészültségükből.

wp1ac2e138_05_1aNem elég egyszer megszerezniük a szakmai képesítést, ezt a szakmai kamara előtti vizsgán időszakonként meg is kell védeniük. Az őrök felügyelik a biztonsági technikai rendszereket (riasztó, kamera, tűzjelző, beléptető) és ezek jelzése esetén megteszik a szükséges intézkedéseket. Egy esetleges vészhelyzetben (pl.: tűz esetén) komoly feladat hárul az őrökre a nyomda kiürítése során. Ugyancsak számíthatunk rájuk abban az esetben, ha egy dolgozót baleset ér. Mind ez azért lehetséges, mert a biztonsági őrök a szükséges mértékben ismerik a létesítményt, a belső folyamatokat és a nap 24 órájában jelen vannak.Back to blog list

Share this Story